Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΧΕΣ!


ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ,  ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, 
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 
 ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ !!!!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ


 Έγινε με επιτυχία την Παρασκευή 21/12/21012 η γιορτή της Α'και Β' τάξης , παρουσία πολλών γονέων. Ευχαριστούμε τις δασκάλες των τάξεων , και της μουσικής αλλά και όσους βοήθησαν σ'αυτή τη χαρούμενη γιορτή των παιδιών. Ακολούθησε μπουφές με φροντίδα των γονέων και μοιράστηκαν δωράκια από το Σύλλογο Γονέων .





Δωράκια μοίρασε νωρίτερα ο Σύλλογος σε όλα τα παιδιά του σχολείου και αντάλλαξαν ευχές!





ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ,  ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, 
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 
 ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Των Χωρών τα Παραμύθια στη Θεσσαλονίκη


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=163503
Ο Ακης Σακελλαρίου αναζητά το δρόμος της επιστροφής μαζί με τον Κοντορεβυθούλη, ο Θοδωρής Αθερίδης αφηγείται την αθάνατη ιστορία αγάπης της «Πεντάμορφης και το τέρας» και ο Γιάννης Σαρακατσάνης τον «Παπουτσωμένο γάτο». Γνωστοί ηθοποιοί θα διηγηθούν τις διαχρονικές ιστορίες των αδελφών Γκριμ από τη Γερμανία, του Σαρλ Περώ από την Γαλλία, του Τσάρλς Ντίκενς από τη Βρετανία και παραδοσιακούς θρύλους από την Ισπανία, ενώ μουσικά σύνολα του Δήμου θα ντύσουν με γιορτινές νότες το ξαναζωντάνεμα παραμυθένιων ηρώων της παιδικής ηλικίας. Αυτό παραμυθένιο – μελωδικό σκηνικό στήνεται από σήμερα και για δέκα μέρες στο Νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Eunic Greece Thessaloniki (Ένωση Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει μία σειρά αναγνώσεων γνωστών ευρωπαϊκών παραμυθιών και ιστοριών, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να πλάσουν με τη φαντασία τους κόσμους μαγικούς.

Από τις 17 έως και τις 27 Δεκεμβρίου, «Των Χωρών Τα Παραμύθια» και οι εορταστικές μελωδίες που τα συνοδεύουν θα πλημμυρίσουν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το φουαγιέ του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε πέντε ξεχωριστές εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την ευγενική χορηγία φιλοξενίας του ξενοδοχείου Mediterranean Palace, του καλλιτεχνικού εργαστηρίου (art & design) του μπορντ ντε λό που επιμελήθηκε τα σκηνικά και την χορηγία επικοινωνίας του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5, του TV100 και του FM100.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημαρχείου Θεσ/νίκης 17 Δεκεμβρίου 2012 / 19.30 / Άκης Σακελλαρίου
Ο Κοντορεβιθούλης του Σαρλ Περώ,
Ο Ιππότης της Αγάπης Λαϊκός θρύλος της Γρανάδας
Συνοδεύει το κουαρτέτο σαξοφώνων «Θεόφιλος Σωτηριάδης», Μουσική Επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης

18 Δεκεμβρίου 2012 / 19.30 / Θοδωρής Αθερίδης
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Τσάρλς Ντίκενς,
Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας του Σαρλ Περώ
Τα Καλικαντζαράκια των Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ
Συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση / Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Ψαλτόπουλος

Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 20 Δεκεμβρίου 2012 / 20.30 / Γιάννης Σαρακατσάνης
Ο Παπουτσωμένος Γάτος του Σαρλ Περώ
Συμμετέχει η χορωδία του Α.Π.Θ. «Γιάννης Μάντακας»,
Διεύθυνση Χορωδίας: Πέτρος Μπεκιαρίδης
Συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης,
Διεύθυνση / Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Ψαλτόπουλος
Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση: Νίκος Ψαλτόπουλος

21 Δεκεμβρίου 2012 / 21.00
Ο Πέτρος και ο Λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ, Tuttifäntchen του Πάουλ Χίντεμιτ
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από χώρες της Ευρώπης
Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου, Διεύθυνση χορωδίας: Μαρία Μελιγκοπούλου
Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

27 Δεκεμβρίου 2012 / 21.00 / Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ο Ευτυχισμένος Πρίγκηπας του Όσκαρ Ουάιλντ,
Τα γοβάκια που είχαν λιώσει απ' τον πολύ χορό των Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ
Συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Info
Των Χωρών Τα Παραμύθια
17 – 27 Δεκεμβρίου 2012
Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Διοργάνωση: EUNIC Thessaloniki
Είσοδος ελεύθερη

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑ¨Ι¨ΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ


Tο δικό του ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι σε θέση να παράγει σύντομα ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία και δημοτικά κτίρια.
Ήδη αρχίζουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε 48 σχολικά κτίρια και σε δύο δημοτικά κτίρια (το πρώην δημαρχείο Τριανδρίας, στην οδό Ελευθερίας 24, και το Κτίριο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου στην οδό Μοναστηρίου 53 – 55).

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, είχε εξαρχής δηλώσει το ενδιαφέρον του δήμου στον τομέα αυτό της ενεργειακής στρατηγικής, τονίζοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι έως το 2020 ο δήμος να παράγει το 20% της ενέργειας που καταναλώνει.

Α' ΤΡΙΜΗΝΟ...ΤΕΛΟΣ!!!


Δόθηκαν σήμερα οι έλεγχοι προόδου των μαθητών στις 13:00 και έγινε ενημέρωση των γονέων για την επίδοση των παιδιών .

Αύριο Παρασκευή 21/12/2012  το πρωί θα γίνει εκκλησιασμός για τα Χριστούγεννα 
και στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη γιορτή των τάξεων Α' και Β΄

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ


Σας ενημερώνουμε ότι, για το προσεχές διάστημα (μέχρι την Παρασκευή 21/12/12 που θα κλείσει το σχολείο για τις γιορτές), έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις : 
  1. Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης την Πέμπτη 20/12/12
  2. Ενημέρωση γονέων για την επίδοση των παιδιών την Πέμπτη 20/12/12 στις 13:00 (μετά την επιστροφή από το θέατρο)
  3. Εκκλησιασμός για τα Χριστούγεννα την Παρασκευή 21/12/12
  4. Χριστουγεννιάτικη γιορτή των τάξεων Α΄ και Β' την Παρασκευή 21/12/12 στις 12:00 
Όπως συνηθίζεται τις μέρες των Χριστουγέννων τα Σχολεία συγκεντρώνουν κάποιο ποσό, ως δώρο για τα άτομα που καθαρίζουν και φροντίζουν το χώρο μας. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί κάθε παιδί να φέρει ένα ποσό για την καθαρίστρια, το οποίο πολύ διακριτικά θα συγκεντρώνει ο εκπαιδευτικός.
                                                                                                            
                                                                                                                 Η Διευθύντρια.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΕ 860 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΕ 860 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πρόνοια για τη χορήγηση δωρεάν πρωινού (ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα) σε 860 μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης που βιώνουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αναλαμβάνει και φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. 
Κατά την περσινή χρονιά, το πρόγραμμα περιλάμβανε 600 μαθητές, ωστόσο φέτος ο αριθμός των μαθητών διευρύνθηκε στους 860, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνης Καρούμπης, στην εισήγησή του κατά τη χθεσινή (Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012) 29η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «με το πρόγραμμα αυτό, ως Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να στήσουμε μια κοινωνική δομή για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαία καθώς έρχεται να συνδράμει οικογένειες και γονείς σε μια εποχή κρίσης και έντονων οικονομικών προβλημάτων.

Η δωρεάν διανομή πρωινού, αρχικά κατά το 2012, υλοποιήθηκε σε 50 σχολεία και των δύο βαθμίδων σε συνεργασία με τα κυλικεία των σχολείων αυτών με μια πίστωση της τάξης των 32.000 ευρώ από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Φέτος που στο πρόγραμμα συμμετέχουν 54 σχολεία και η διανομή κολατσιού θα γίνεται σε ακόμη περισσότερους μαθητές το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε πίστωση 45.000 ευρώ. Το κολατσιό θα διατίθεται όχι πλέον σε συνεργασία με τα σχολικά κυλικεία αλλά μέσω εταιρίας catering η οποία ανέλαβε τη διανομή κατόπιν διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, είπε ότι πρόκειται να συναντηθεί άμεσα με τους διευθυντές των σχολείων προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος παροχής του κολατσιού στα παιδιά.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ


Την Τρίτη 18/12/2012 και ώρα 18.00, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Η Φάρμα Του Διαδικτύου" (Εκδ. Β.Σαμαρά-Γ.Κορμά) που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου  (Αθ.Διάκου) με καλεσμένο τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Γιώργο Κορμά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο :

"Η Φάρμα του Διαδικτύου", Βερόνικα Σαμαρά – Γεώργιος Κορμάς
Το πρώτο παιδικό βιβλίο της Βερόνικας Σαμαρά και του Γιώργου Κορμά με τίτλο «Η Φάρμα του Διαδικτύου» απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, με στόχο να τα μυήσει στους βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από μικρή ηλικία.
Μέσα από πέντε χαρούμενες ιστορίες που διαδραματίζονται σε μια φάρμα ζώων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα εξής σημαντικά θέματα σε σχέση με την πλοήγηση στους διαδικτυακούς κόσμους:
αποφυγή επικοινωνίας με αγνώστους,
προστασία προσωπικών δεδομένων,
ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών,
σεβασμός στην ιδιωτική ζωή τρίτων,
παρενόχληση και γελοιοποίηση στο Διαδίκτυο,
ηθική και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου.
Οι ήρωες της φάρμας είναι δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη, που μαζί με τον σκύλο τους τον Ηρακλή, είναι οι προστάτες της φάρμας. Ως σύμμαχό τους έχουν τη Βάγια την κουκουβάγια, σοφή σύμβουλο και οδηγό. Τα παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο των γονέων, ο Ηρακλής τον ρόλο του έμπιστου φίλου της οικογένειας που γνωρίζει τι είναι πρέπον και τι όχι στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας έτσι, όποτε χρειαστεί, τους ανήλικους χρήστες, η δε σοφή κουκουβάγια αναλαμβάνει τον ρόλο του εκπαιδευτικού που μπορεί να οδηγήσει με το δικό του τρόπο τα παιδιά στην πρόσληψη της σωστής γνώσης και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
Το βιβλίο απευθύνεται όμως και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προτρέποντάς τους να διαβάσουν τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά, και να συζητήσουν στη συνέχεια για τα ζητήματα που αναδεικνύονται. Έτσι, θα αφυπνίσουν τη σκέψη τους και θα οξύνουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αντίστοιχα ζητήματα στις δικές τους διαδικτυακές αναζητήσεις, τώρα και στο μέλλον. Σε αυτό βοηθάει η ενότητα «Για να δούμε τι μάθαμε από την ιστορίας μας» στο τέλος κάθε ιστορίας.
Οι συγγραφείς:
-          Δρ. Βερόνικα Σαμαρά – Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου & Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr
-          Γιώργος Κορμάς – Υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου / Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Γιατροί του Κόσμου Θεσσαλονίκη-Λίγο γάλα για πολλά παιδιά!



Ελάτε να στήσουμε όλοι μαζί ένα δέντρο με γάλα για να έχουν αυτά τα Χριστούγεννα όλα τα παιδιά ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Φέτος διοργανώνουμε μια παράλληλη δραστηριότητα σε Αθήνα (στον πεζόδρομο στα Προπύλαια, Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε επί της Πανεπιστημίου, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) και Θεσσαλονίκη (στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, με Τσιμισκή).

Με τη συμμετοχή των thessalonistas και της ομάδας κρουστών του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων "ΑΡΓΩ", στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας θα στηθεί μια γιορτή.

Στην περσινή γιορτή μας η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 25.000 κουτιά γάλα και 3 τόνοι τρόφιμα. Φέτος, σας περιμένουμε πάλι με ένα κουτί γάλα να γιορτάσουμε μαζί για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Επίσης μπορείτε να φέρετε μαζί σας:
• Γάλα (κουτιά)
• Βρεφικά Γάλατα (σκόνη)
• Παιδικές Τροφές
• Ρύζι
• Όσπρια
• Ζυμαρικά
• Λάδι
• Ζάχαρη
http://www.mdmgreece.gr

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Σχολικά Αναμνηστικά



Δόθηκαν χθες στα παιδιά όλων των τάξεων του σχολείου τα πακέτα των σχολικών αναμνηστικών που δημιούργησε ο Σύλλογος σε συνεργασία με την εταιρία ''ΦΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗ'' 
Η τιμή του κάθε πακέτου είναι 12€. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται από το δάσκαλο κάθε τάξης.
Η αποδοχή του πακέτου είναι προαιρετική και σε κάθε περίπτωση μπορεί να επιστραφεί άθικτο, μέχρι την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.        

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο σκύλος έκανε τον Φώτη να μιλήσει μετά από τρία χρόνια σιωπής!


Τρία χρόνια είχε να μιλήσει ο Φώτης «εγκλωβισμένος» στον δικό του κόσμο, χωρίς να επιθυμεί καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους. Όμως ο «Σπίθας», ένα ημίαιμο σκυλάκι, τα ανέτρεψε όλα και τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά, τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια, ηθελημένη αφωνία συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.
Η Νατάσα Καραθάνου, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί πως ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας με σκυλιά (dog therapy) υλοποιείται στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης εδώ και δύο μήνες από το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», στον χώρο όπου πραγματοποιούνται απογευματινά εργαστήρια απασχόλησης (Βιθυνίας 30).
Δύο σκυλάκια, ο «Φοίβος» και ο «Σπίθας», που είναι ειδικά εκπαιδευμένα, βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
«Τα περισσότερα Α.Μ.Ε.Α. έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί στο Α.Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.
Τα δύο σκυλάκια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανήκουν στο μέλος του Σωματείου Τέρψη Πασχάλη, μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της.
«Τα σκυλάκια είχαν εξοικειωθεί στο σπίτι μου με τις απότομες κινήσεις, τις κραυγές και την κίνηση με αναπηρικό καροτσάκι, οπότε ήταν πιο εύκολη η εκπαίδευσή τους για το πρόγραμμα από τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Μαρία Στογιάννη» εξηγεί η κα Πασχάλη.
Όπως υπογραμμίζει από την πλευρά της η κα Στογιάννη, η θεραπεία με σκυλιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν θεραπεία.
Ο «Σπίθας» πάντως έχει κλέψει τις καρδιές όλων των παιδιών του Σωματείου και κάθε φορά που τους επισκέπτεται- δύο φορές την εβδομάδα - συναγωνίζονται για τα περισσότερα χάδια. Κάποια μπορεί να είναι διστακτικά αλλά ο «Σπίθας», με τις χαρές που κάνει σε κάθε παιδί και την ανιδιοτελή αγάπη που δείχνει, ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες επικοινωνίας.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζει και το φιλοζωικό σωματείο αδέσποτων ζώων «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» απ’ όπου «υιοθετήθηκαν» τα δύο σκυλάκια.
Αλληλεγγύη μέσω του εθελοντισμού για τα άτομα με αναπηρίες Το Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α. δραστηριοποιείται στην παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε Α.Μ.Ε.Α., σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που νοικιάζει στην οδό Βιθυνίας 30, στην Κάτω Τούμπα.
«Κάθε απόγευμα, από τις 5 έως τις 9, λειτουργούν εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν περίπου 15 άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίες αλλά και 4 παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο. Κάθε συμμετέχων συνοδεύεται, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από έναν εθελοντή ο οποίος, τις περισσότερες φορές, είναι απόφοιτος ειδικής αγωγής» αναφέρει ο κ. Παπαπουλίδης συμπληρώνοντας ότι το Σωματείο «στηρίζει» τη δράση του σε περίπου 40 εθελοντές και δεκάδες φίλους.
Ωστόσο, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά έξοδα, ζητά από τις οικογένειες των ατόμων που συμμετέχουν στην καθημερινή απογευματινή απασχόληση, μηνιαία δίδακτρα 100 ευρώ, «χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει», διευκρινίζει ο κ. Παπαπουλίδης, «ότι αποκλείουμε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά».
Στα προγράμματα του Σωματείου περιλαμβάνονται εργαστήρια ανακύκλωσης χαρτιού, επεξεργασίας πηλού και ξύλου, αναπαλαίωσης αντικειμένων και ψηφιδωτού, παραγωγής καλλυντικού σαπουνιού και κατασκευής διακοσμητικών κεριών και κοσμημάτων.

Tο σχολείο των πουλιών




Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για την κοντινή μας φύση
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή ευκαιρία γνωριμίας με τα άγρια πουλιά και τη φύση που μας περιβάλλει: το «Σχολείο των πουλιών». Η ομάδα ενεργών μελών της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το «Σχολείο των πουλιών» με στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αναγνώριση και παρατήρηση πουλιών, στη γνωριμία με τα χαρακτηριστικά τους και τους βιοτόπους τους, αλλά και στην απόκτηση δεξιοτήτων, όπως η παρατήρηση πουλιών - birdwatching, η φωτογράφησή τους, οι κατασκευές και δράσεις για τη διατήρηση και προστασία της άγριας φύσης, εντός και εκτός της πόλης.
Το «Σχολείο των πουλιών» είναι δωρεάν, με μοναδική προϋπόθεση τη συνέπεια των “μαθητών” του. Η εκπαιδευτική αυτή δράση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, απευθύνεται σε όλους και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την φύση που βρίσκεται δίπλα μας.
Το «Σχολείο των πουλιών»
Τα μαθήματα θα υλοποιούνται από ορνιθολόγους, έμπειρους παρατηρητές πουλιών, φωτογράφους άγριας ζωής και ειδικούς στη διαχείριση ενδιαιτημάτων ορνιθοπανίδας. Τα μαθήματα θα συνοδεύονται από ξεναγήσεις για την παρατήρηση πουλιών στην πόλη και σε κοντινές υγροτοπικές, δασικές ή ορεινές περιοχές.
Το «Σχολείο των πουλιών» περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος θα διεξάγεται στην Αίθουσα Νερού (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ισόγειο), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν σε διαλέξεις και συζητήσεις κάθε Πέμπτη, ώρα 7.30μμ. Το πρακτικό μέρος του σχολείου προβλέπει κοντινές εξορμήσεις στη φύση δυο Κυριακές το μήνα. Επίσης, θα υπάρξει ξεχωριστό αφιέρωμα στη «Θεσσαλονίκη των πουλιών», με μία τουλάχιστον επίσκεψη για παρατήρηση πουλιών στην πόλη.
Οι επισκέψεις σε ορεινές-δασικές περιοχές και υγροτόπους περιλαμβάνουν ορνιθολογικές εξορμήσεις στο Σέιχ Σου και στο Χορτιάτη, στο Καλοχώρι-εκβολές Γαλλικού και στην Επανωμή.
Τα μαθήματα
Οι ημερομηνίες του θεωρητικού μέρους είναι: 6/12, 13/12, 20/12, 10/1, 17/1, 24/1, 31/1, 07/02, 14/02, 21/02 (Αίθουσα Νερού, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, 7.30 μμ) και στις 3/3  (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θέρμη).
Οι ενότητες του σεμιναρίου είναι:
• Εισαγωγή στον κόσμο των πουλιών
• Βασικά στοιχεία μορφολογίας των πουλιών
• Παρατηρώντας τα πουλιά
• Η επιστήμη των πολιτών
• Συχνές ερωτήσεις για την ζωή των πουλιών
• Υγρότοποι και πουλιά των υγροτόπων
• Φωτογράφηση πουλιών. Εξοπλισμός και τεχνικές.
• Η Θεσσαλονίκη των πουλιών
• Βοηθώντας τα πουλιά
• Ορεινές περιοχές και αρπακτικά πουλιά
• Τα πουλιά στα δάση και τις αγροτικές περιοχές
• Οι ερωτοτροπίες των πουλιών (μέρα του Αγ. Βαλεντίνου)
• Οι φωνές των πουλιών
• Τα πουλιά στον λαϊκό πολιτισμό
• Το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης. Δακτυλίωση πουλιών

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Περισσότερες Πληροφορίες
Για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ.: 2310244245 ή με email: thess@ornithologiki.gr
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους:
Λένα Βορδογιάννη: τηλ. 2310244245, 6973246150
Δημήτρη Μπούσμπουρα: τηλ. 6977635336
Copyright © 2012 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Από τον Φεβρουάριο δωρεάν γάλα και φρούτα σε όλα τα σχολεία


Στην ένταξή της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ενίσχυση τροφών στα σχολεία, προχώρησε η Ελλάδα. Αυξάνονται τα φαινόμενα υποσιτισμού στα ελληνικά σχολεία. Ανησυχία στο υπ. Παιδείας. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Aπό το Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η δωρεάν παροχή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, με την ένταξη της Ελλάδας σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την Παιδεία.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα υποσιτισμού μαθητών που έχει καταγραφεί, ο κ. Αρβανιτόπουλος συμφώνησε πως το φαινόμενο "θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς έχει πολλές κοινωνικές παραμέτρους".
"Πέραν του γεγονότος ότι όποιοι φορείς θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να το κάνουν (και αυτό δεν αποτελεί επαιτεία σε μια χώρα που έχει παράδοση στη χορηγία και τη φιλανθρωπία), και πέραν του αυτοτελούς έργου της Εκκλησίας, υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για διανομή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις.
Εμείς διασφαλίσαμε προσφάτως την ένταξή μας στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο αρχίζει απ' τον Φεβρουάριο και είναι ένα σημαντικό βοήθημα", ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
Η επερώτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφορούσε τη συνολική εικόνα της Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί από το Μνημόνιο.
Οι επερωτώντες βουλευτές, με επικεφαλής την Σταυρούλα Ξουλίδου, επεσήμαναν σωρεία ελλείψεων συνεπεία της υποχρηματοδότησης, για να καταλήξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, στο συμπέρασμα πως "όσο θα υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του Μνημονίου, με μειώσεις στις δαπάνες για την Παιδεία, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα της εκπαίδευσης".

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μετρήστε με το παιδί σας, το χρόνο, αντίστροφα, μέχρι τα Χριστούγεννα

Ο καλύτερος τρόπος  για να μετρήσετε τον χρόνο αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα! Τυλίξτε 25 βιβλία των παιδιών σας με χαρτιά και κορδέλες και βάλτε τα κάτω από το δέντρο. Πριν να κοιμηθούν, κάθε βράδυ, ανοίξτε ένα, πάρτε τα αγκαλιά και διαβάστε το. 
Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να μάθεις το παιδί σου να αγαπάει την γνώση.  Δώρο ζωής, η αγάπη για το ωραίο. Υπέροχη ιδέα! 
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνουμε! 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΡΟΥΧΩΝ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ -ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ

Η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, θέλοντας να στηρίξει τις δράσεις της Ομάδας Εθελοντών Δ.Κ.Τριανδρίας>> προς κατοίκους της περιοχής μας οι οποίοι έχουν ανάγκη τη βοήθεια και την αλληλεγγύη όλων μας, καλεί όσους μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων (όχι ληγμένα) -ρούχων (σε καλή κατάσταση)-τροφίμων (στερεά και όχι ψυγείου-και παιχνιδιών(σε καλή κατάσταση). Η συλλογή όλων των προαναφερθέντων θα γίνεται στον δεύτερο όροφο του πρώην Δημαρχείου Τριανδρίας κάθε ημέρα από τις 09.00- 14.30(τηλ. 2313 305-436,-449,-460). 
 Παρακαλούμε η συγκέντρωση των ρούχων να γίνει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου για να διατεθούν από την Ομάδα Εθελοντών Δ.Κ.Τριανδρίας τις ημέρες εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Τα υπόλοιπα είδη μπορούν να συγκεντρώνονται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για να διανεμηθούν πάλι από την ίδια Ομάδα στους συμπολίτες μας κατά την περίοδο των εορτών.