Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ BULLYING

Δείτε την καμπάνια Stopbullying που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση κατά του σχολικού εκφοβισμού. Διαβάστε τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και το παιδί, σε περίπτωση "bullying" (Vids)

Σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying. Φαινόμενο της εποχής, που κλιμακώνεται στο πέρας του χρόνου και πλέον "φωλιάζει" και στα άδυτα του διαδικτύου, μπαίνοντας από το "παράθυρο" σε πολλά σπίτια.
Το "bullying", είναι στην ουσία η χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος στον άλλο και ψυχολογική πίεση. 
Εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως του λεκτικού εκφοβισμού, του κοινωνικού-συναισθηματικού, του σωματικού, του σεξουαλικού αλλά και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Κοινώς, μπορεί να εκφράζεται σαν "πείραγμα", σωματική βία, διάδοση φημών, λεκτική βία και διακριτική συμπεριφορά.
Τις περισσότερες φορές, οι έρευνες και η εμπειρία δείχνουν ότι τα θύματα είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μοναχικότητα και τάση για απομόνωση, ευαίσθητα και εσωστρεφή, ενώ παρουσιάζουν έλλειψη συνεργασίας και ομαδικής νοοτροπίας.
Οι  δράστες από την άλλη πλευρά, παρουσιάζουν στοιχεία προβληματικής, αντικοινωνικής και συχνά παραβατικής συμπεριφοράς. Χαρακτηρίζονται από ασυνέπεια στη συμπεριφορά τους, αδυναμία διαχείρισης του θυμού τους, παρορμητικότητα, απουσία τύψεων ή μεταμέλειας και χειριστική συμπεριφορά ως προς τον άλλο.
Η παγκόσμια διάσταση του σχολικού εκφοβισμού, έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών κυβερνητικών και μη κινήσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης.
Στα πλαίσια του αγώνα κατά του bullying, η Αμερικανική Κυβέρνηση λανσάρει την καμπάνια "Stopbullying", "ανεβάζοντας" στο διαδίκτυο σειρά από βίντεο για τα παιδιά.
Δείτε όλα τα βίντεο της σειράς εδώ http://www.stopbullying.gov/kids/webisodes/index.html
Πρωταγωνιστές των βίντεο, είναι οι καρτούν χαρακτήρες KB, Josh και Milton, που αντιμετωπίζουν θαρραλέα τα παιδιά που παρενοχλούν τους συμμαθητές τους.
Μετά το τέλος του κάθε βίντεο, το παιδί καλείται να απαντήσει σε ένα κουίζ σχετικό με το θέμα της σχολικής βίας που το βοηθά στην αφομοίωση του διδακτικού μηνύματος.

Πως αντιμετωπίζεται η σχολική βία - τι πρέπει να κάνουν οι γονείς:
• Γονείς παιδιού που εκφοβίζεται:
-Συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.
-Παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια, χωρίς να το κατακρίνετε.
-Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί σας για τα συναισθήματά του και για τις ανάγκες του.
-Παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης αλλά και την υγεία του παιδιού σας.
-Αν το παιδί σας παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρείτε ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.
• Γονείς παιδιού που εκφοβίζει:
-Συζητήστε με τον Διευθυντή του σχολείου για το περιστατικό εκφοβισμού που προκλήθηκε από το παιδί σας.
-Συνεργαστείτε με το σχολείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού σας σχετικά με τη βία.
-Συνεργαστείτε με τον Διευθυντή και τον δάσκαλο του παιδιού σας για την εφαρμογή των κανόνων, των συνεπειών και την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών.
-Παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης και συνεργαστείτε στενά με το σχολείο. Παρατηρήστε αν το παιδί σας εμπλέκεται συχνά σε καβγάδες ή εκδηλώνει εκφοβιστική συμπεριφορά και με τα παιδιά της γειτονιάς ή και με εσάς στο σπίτι. Μιλήστε γι’ αυτά στο Διευθυντή και το δάσκαλο της τάξης και συνεργαστείτε μαζί τους για να πάρετε βοήθεια.
Διαστάσεις εν τω μεταξύ, έχει λάβει το φαινόμενο της σχολικής βίας στη χώρα μας
Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)  για το φαινόμενο της σχολικής βίας και της θυματοποίησης στην Ελλάδα, το ποσοστό των μαθητών που υφίσταται σχολικό εκφοβισμό υπολογίζεται στο 10% - 15% ενώ φαίνεται να παρουσιάζει αυξητική τάση κάνοντας τους ειδικούς να κάνουν λόγο για σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα. Δείτε την έρευνα του "Χαμόγελου του παιδιού" για τη σχολική βία.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.262 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 6 ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία).
Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οδηγούμαστε στο να συμπεράνουμε πως η αντίληψη των παιδιών αναφορικά με το φαινόμενο του Bullying είναι καλή καθώς επίσης ότι τα παιδιά θύματα βιώνουν το φαινόμενο κατά κύριο λόγο μέσα στα σχολεία συνηθέστερα με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού.
Άξιο να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι οι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του bullying καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής του από τους καθηγητές μέσα στο σχολείο.  Κάτι που αποδεικνύει πόσο καθοριστική είναι η ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε ενέργεια αφορά στο φαινόμενο.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου: 116-111
Χαμόγελο του Παιδιού: 1056 (Εθνική Τηλεφωνική γραμμή για τα Παιδιά SOS)




Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ


Τη Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 το πρωί , στην εκκλησία του Αγ.Σπυρίδωνα, λόγω της εορτής των τριών Ιεραρχών, ο Σύλλογός μας θα τελέσει Αρτοκλασία, υπέρ υγείας των μαθητών , δασκάλων και γονέων του Σχολείου μας.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ


Έναν χώρο υποδοχής και φιλοξενίας για αστέγους έχει διαμορφώσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο καιρός ετοιμάζεται να δείξει και πάλι το «άγριο» πρόσωπό του, σύμφωνα με... τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι ανοιχτός για τους άστεγους ο χώρος του πρώην «Φιλοξενείου», στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. Πρόκειται για μία συνεργασία του κεντρικού δήμου με το Παπάφειο Ίδρυμα. Μετά τις απαραίτητες εργασίες και προσθήκες κρεβατιών, θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας πενήντα αστέγων.

«Ο χώρος θα ανοίγει μετά τις 8:30 το βράδυ και έως την επόμενη ημέρα το πρωί οι άστεγοι θα μπορούν να βρίσκουν ένα καταφύγιο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Θα έχει θέρμανση και φύλαξη και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα συσσίτια που προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με έρευνες, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται περίπου 350 με 360 άστεγα άτομα, τα οποία διανυκτερεύουν σε παγκάκια, νοσοκομεία, στο σιδηροδρομικό σταθμό και εκκλησίες. Μεταξύ αυτών είναι έφηβοι, γυναίκες και αλλοδαποί που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ όπως σημειώθηκε δεν παρατηρείται φαινόμενο νεο-αστέγων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Βλέπουμε άστεγους, συνήθως αλλοδαπούς στους δρόμους, όμως δεν μπορούμε με το ζόρι να τους οδηγήσουμε σε κάποιον χώρο. Εμείς τους ενημερώνουμε και τους καθοδηγούμε. Στους υπόλοιπους, φροντίζουμε να δίνουμε κουβέρτες, τουλάχιστον να έχουν να ζεσταθούν", πρόσθεσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ


Σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης «Σείριος» θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα: 
«Επικοινωνία στην Οικογένεια»

στην Βιβλιοθήκη Τριανδρίας (Αμοργού 29 τηλ. 2310 921660)
Η συνάντηση θα γίνει Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 στο χώρο της Βιβλιοθήκης ώρα 18:30 -20:30 μ.μ.

Αν σας ενδιαφέρει δηλώσετε ενδιαφέρον στο τηλέφωνο 2310 921660.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ!

 Παιδικά εργαστήρια για μικρούς chef και  
ζαχαροπλάστες

Σήμερα , μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων Τριανδρίας συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που συνεχίζει και τη νέα χρονιά το πολύ επιτυχημένο project «Τα Παιδιά στην Κουζίνα». Παιδικά εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  πραγματοποιήθηκαν  στο 3ο Δημοτικό και αύριο 20 Ιανουαρίου στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες.



 Το πρόγραμμα «Τα Παιδιά στην Κουζίνα» έχει πραγματοποιηθεί και σε προηγούμενες διοργανώσεις του Thessaloniki Food Festival σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία. 

 Ένας από τους βασικότερους στόχους των εργαστηρίων είναι η προσέγγιση της υγιεινής διατροφής μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά δημοτικού υπό την καθοδήγηση έμπειρων ειδικών του χώρου της γαστρονομίας. Τα παιδιά μέσα σε ένα δίωρο workshop έρχονται σε άμεση επαφή με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική δημιουργώντας, με τις πρώτες ύλες που τους δίνονται, τις δικές τους γεύσεις.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού και η συμμετοχή σε αυτές θα γίνεται μέσω κράτησης στη γραμματεία του Φεστιβάλ Γαστρονομίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



http://foodfestival.thessaloniki.gr/








Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ



Με τη έναρξη του νέου έτους και τις ευχές μας για καλή χρονιά,
Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας την στοιχειώδη υποχρέωσή τους προς το Σύλλογο (που αποτελεί άλλωστε και την βασική πηγή εσόδων του), την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής των 15€ για ένα παιδί ή 20€ για δύο.
Μπορείτε να την καταβάλετε στην ταμία του Συλλόγου ( κα Eλισάβετ Στεργιοπούλου) ή στο δάσκαλο / δασκάλα της τάξης , βάζοντας το ποσόν σε φάκελο και γράφοντας το όνομα του παιδιού και την τάξη.
Θα σας στείλουμε την απόδειξή σας με το παιδί.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

800 ψυχολόγοι τοποθετούνται σε 1.000 σχολεία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας

Πρόσληψη 600-800 σχολικών ψυχολόγων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε 1.000 σχολεία που εντάσσονται σε ζώνες εκπαιδευτικής δραστηριότητας, προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αναχαιτισθούν τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και εκφοβισμού που καταγράφονται στις σχολικές αίθουσες της χώρας. Στόχος του υπουργείου είναι η επέκταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της χώρας, με την πρόσληψη ψυχολόγων που θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση. Η δράση υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αρχίσει να λειτουργεί τον επόμενο μήνα. Για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί ήδη κονδύλια, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, «τα φαινόμενα βίας και σχολικού εκφοβισμού απαιτούν οργανωμένες πολιτικές, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προτεραιότητα του υπουργείου είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού δράσεων που θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές».

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!

Με τις καλύτερες ευχές για ένα υγιές και ευτυχισμένο 2013, θα κόψουμε την πίτα στο σχολείο μας την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Θα μοιραστούν ατομικά βασιλοπιτάκια σε όλους τους μαθητές , με πρωτοβουλία του Συλλόγου και ο τυχερός της κάθε τάξης θα περιμένει το δωράκι του !!